Janis Ricos – Detyrë

Akoma s’folëm.S’e thamë akoma këngën tonë. *** Ngeli pas zërit tonë zhurma e një parakalimie shtrënguar midis mijra dyershkur populli ecte përpara duke hedhur n’erë kasqetat e tij,kur borgjezët dridheshin pas xhamave të pallateve të banimit,atëherë kur zëmra jonë peshohej midis mijra zëmrashsi një <<rroftë>> midis mijra flamurësh të kuq. *** Dhe pastaj përsëri n’agim të shtënat me armëduke dbuar harabelat nga selvitë,kamjonat plot luftëtarëduke … Continue reading Janis Ricos – Detyrë

Janis Ricos – Duart e shokëve

Duart tona ngelën të çveshura.Duart tona u fërkuan mijra herënë nofullën e paharruar të erës,me mijra herë u mbërthyen pas telave me gjëmba,kangjellat e ngrira akull të vdekjes. Duart tona u mbushën me kallonga sëpata, nga guri, nga përpjekja,nga shtrëngimi i madh pëllëmbë me pëllëmbë.Duart tona i kapin tani gjërat me siguri më të madhe. Era e shtëpisë dhe hieja e nënësishin dy dorashka të … Continue reading Janis Ricos – Duart e shokëve

KËNGËT TONA – NAZIM HIKMET

Dhe këngët tona le të fluturojnëe la më la në hapësirërrugëve të gjëmojnë,dhe në dritaretzhytur n’errësirë! Dhe këngët tona buçasinsi dhe kushtrimi natën. Dhe këngët tona kudo të qëndrojnësi roje dyerve të shtëpivenë mbrojtjetë gjumit të fëmijëve.Me forcë llozën e derësduhet ta karfosimdhe të mos lemë asnjë kusurqë dyert tonaata të mos i hapin kurrë. Ne s’duam mëvjershuçka plot melankolia këngë të një shpirti në … Continue reading KËNGËT TONA – NAZIM HIKMET

Nazim Hikmet – Petrograd 1917

Në Pallat të Dimërit-Kerenski.Në Smolni-Sovjetët, Lenini.Në rrugë-errësira, dbora, era dhe ata. Dhe ata e dinë q’ai tha:“Dje, shumë shpejte nesër shumë vonë,sot është dita të veprojmë!”Dhe u përgjegjnë ata:“E kuptuam. Ne e dimë!”Dhe ata kurrë nuk ditën diçkamë të fortë e më të plotë. Mbi dborë nata,mbi dborë era dhe ata: Kthyer nga fronti tok me bajonetat,tok me kamjonat,tok me mitraljerat,me mall, me shpresa,të shënjtat … Continue reading Nazim Hikmet – Petrograd 1917

Halim Xhelo – Të njëmbëdhjetë xhandarët

Gjatë qeverisjes së A. Zogut, kontradiktat e thella ekonomiko-shoqërore, shtypja e klasës punëtore dhe shtresave të varfëra popullore nga pronarët vendas dhe të huaj, sollën shpesh herë revolta, demonstrata të përgjakshme, madje dhe kryengritje. Kryengritja më e famshme që mori hov drejt shpërthimit të Revolucionit, është ajo e Qershorit të 1924, ku vrasja e Avni Rustemit shërbeu si katalizator i ngjarjeve që do të pasonin. … Continue reading Halim Xhelo – Të njëmbëdhjetë xhandarët

Bertolt Brecht – Elozhe për komunizmin

Është i arsyeshëm. Është i kapshëm. Është i thjeshtë.Ti nuk je një shfrytëzues, ndaj do ta kuptosh.Është diçka e mirë për ty, ndaj interesohu për të.Njerëzit e marrë e konsiderojnë një marrëzi, ndërsa njerëzit e ligë e quajnë të ligë.Është kundër ligësisë dhe kundër marrëzisë. Shfrytëzuesit e quajnë kriminal.Por ne e dimë:Është fundi i të gjitha krimeve.Nuk është marrëzi porFundi i marrëzisë.Nuk është kaosËshtë rregull.Është ajo … Continue reading Bertolt Brecht – Elozhe për komunizmin

Pablo Neruda – Odë për Stalinin

Shoku Stalin, unë isha buzë detit në Ishullin e Zi,duke pushuar nga luftimet dhe udhëtimet,kur lajmi për vdekjen tënde erdhi si një goditje nga oqeani. Ishte heshtja së pari, trullosja e gjërave, dhe më pas nga deti një valë e madhe.Nga algat, metalet dhe burrat, gurët, shkuma dhe lotët u bë kjo valë. Nga historia, hapësira dhe koha ai mblodhi materialin e tijdhe u ngrit … Continue reading Pablo Neruda – Odë për Stalinin

Nazim Hikmet – Unë jam Komunist

Unë jam komunist,Sepse nuk shoh për botën ndonje sistem ekonomik më të mirë sesa komunizmi Unë jam komunist,Sepse vuaj kur shoh njerëzit tek vuajnë Unë jam komunist,Sepse besoj vendosmërisht tek utopia e një shoqërie të drejtë Unë jam komunist,Sepse çdo njeri duhet të ketë atë që i duhet dhe duhet të japë atë që mundet. Unë jam komunist,Sepse besoj se lumturia e njeriut gjendet tek … Continue reading Nazim Hikmet – Unë jam Komunist

Hara Tamiki – Hiroshima

HIROSHIMA Na jepni ujë! Na jepni ujë!Aa-a! Të pimë! …Ah, të mundja të vdisja në çast!Ndihmë… Ndihmë! …A ka kund ndonjë njeri?                            Oo-o! Oo-o! Qielli shembet.Rruga s’duket.Lumi zien.                             Oo-o! Oo-o! Nata bie.Nata bie.Në sytë e të qorruarve – zjarr!Në buzët e të përcëlluarve – zjarr!<<Ujë! … Ujë!! Ujë!!!>> Rënkimi njerëzor dëgjohet.Turma, që zvarrisen këmbadorasUjë! Ujë! Ujë!Rënkojnë në detin e zjarrtë. Continue reading Hara Tamiki – Hiroshima

Bertolt Brecht – Analfabeti Politik

Analfabeti më i keq është analfabeti politik, ai nuk dëgjon, nuk flet, e as nuk merr pjesë në ngjarjet politike. Ai nuk e di që kostoja e jetës, çmimi i fasules, i peshkut, i miellit, i qirasë, i këpucëve dhe ilaceve varen të gjitha nga vendimet politike. Analfabeti politik është kaq budalla saqë krekoset dhe fryn gjoksin duke thënë se urren politikën. Teveqeli nuk e … Continue reading Bertolt Brecht – Analfabeti Politik